Az allergiáról II. rész

maxresdefaultAz allergiáról II.

Miután elsősorban a virágpor-allergiások vannak többségben így kevésbé ejtettünk szót a további allergiás megbetegedésekről. Mielőtt a részletekbe belemennénk, fontos megjegyeznem, hogy az allergia mint tünet, elfed egy olyan lelki magatartást, amellyel nem kívánunk szembenézni, ill. ezt a magatartást nem kívánjuk felvállalni. Ennek elsősorban az az oka, hogy olyan értékrendre neveltek minket, melybe nem fér bele a viselkedésnek az a formája, amiről az allergia szól. Ismerjük azt a kifejezést, hogy „valakire allergiásak vagyunk”. Mármint a társaságára, a jelenlétére, a megjegyzéseire, megnyilvánulásaira. Ha ezt nem merjük felvállalni, ha nem merjük megmondani, akkor a bennünk lévő agressziót elfojtjuk és ezáltal eltoljuk a lelki magatartást egy olyan szimbolikus irányba, ahol az anyag, melyre allergiásak leszünk kifejezi azt a mögöttes tartalmat, amit nem mertünk felvállalni. Vegyünk egy példát.
Gyakori tünetcsoport a különböző táplálékokra kialakult allergia. Például gyermekkorban a legismertebbek a tojásra, tejre, eperre, lisztre kialakuló allergiás jelenségek, bőrkiütések, stb.
Évekkel ezelőtt egy kedves ismerősöm elmesélte, hogy a tojásra allergiás. Egy felnőtt hölgy volt az illető és azt kérdeztem tőle, hogy mikor alakult ki az allergiája. Kiderült, hogy harminc éves koráig soha, semmi gondja nem volt a tojásból készült ételekkel. De egyszer csak jelentkezett a probléma. Megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy a tojás, a tyúk petesejtje és szimbolikus értelemben ő valamilyen módon a petesejtre allergiás. Elkezdtünk beszélgetni, megtudtam, hogy van egy gyermeke és a házastársával jól megvannak, hármasban meghitt családot alkotnak. A kérdés ezután csak az, hogy mivel van gondja? A szexualitással? A gyermekvállalással? Megkérdeztem, hogy minden rendben ment-e az első szülésénél. A válaszból kiderült, hogy semmilyen komoly problémája nem volt ezzel a kérdéskörrel. Ahogy körüljártuk ezt a témát, a hölgynél villámcsapásszerű felismerésként beugrott, hogy szeretett volna még egy gyermeket. A férje ettől már mereven elzárkózott és azóta nem bír a tojásra nézni. Miután megbeszéltük, hogy a tojással konkrétan semmi baja nincs, azt kell elfogadnia, hogy egyet tud-e érteni a férjével és továbbra is harmonikus házasságban élnek, vagy a benne lévő gyermek utáni vágy erősebb és ez elég ok arra, hogy szembeszáll és veszélyezteti a házasságát. Pár nap múlva a hölgy felhívott telefonon, meghozta a döntést, megbeszélték a férjével s azóta vidáman eszi a tojást, mintha mi sem történt volna.
A különböző táplálékokra kialakult allergia mindig valamilyen módon kapcsolódik az élethez való viszonyunkkal is. Gondoljunk az étel-élet szavunkra! Ugyanazokból a betűkből áll és még hangtanilag is hasonló a kiejtése. Ráadásul az étel az életben tartásunk alapja. A kérdés, hogy hol, s milyen módon sérül az élethez való viszonyunk. Kisgyermekkorban, nagyjából hét éves korig a gyermek egyfajta lelki köldökzsinóron él az édesanyjával. Ezért a gyermekkorban jelentkező allergiás tünetek, mindig összefüggnek a gyermek és az anya, valamint az anya és a család viszonyával. Könnyen lehet a háttérben beilleszkedési, vagy elfogadási zavar. Esetleg az édesanya anyai szerepvállalásában vannak gondok. Ha elkezdjük kutatni a legbiztosabb, hogy jó irányba haladunk ha komoly ellenállásba ütközünk. Az ellenállás épp azért keletkezik, hogy az illetőnek ne kelljen szembenéznie a valósággal.
A másik izgalmas allergiás csoport a gyógyszerallergia. Rögtön felmerülhet bennünk a kérdés, miért lesz valaki egy gyógyszerre allergiás. Hiszen a nevében is benne van, hogy gyógyító szerről van szó. Itt van például a penicillin. Sok embernek van penicillin allergiája. Bár a penicillin az antibiotikumok alapanyaga, eredetileg penészből készül. Nehéz elhinni, hogy valaki a penészre ránéz és azt gyógyszerként kezeli. A penész sokkal inkább a bomlás, az elhanyagoltság és a halál szimbóluma. Sokkal inkább undort vált ki, mint jóérzést. Ebből a szempontból a penicillin szimbolikusan a halált, az elmúlást jelöli. Nem csodálkoznék azon, ha egy gyermek átéli közeli hozzátartozója halálát és utána egy esetleges torokgyulladásnál bevett penicillin tartalmú gyógyszerre kiváltódik nála az allergia. Ha megvizsgáljuk egyéb gyógyszereinket és elolvassuk a melléjük adott tájékoztatókat, némelyiknél hosszú felsorolás írja le, hogy milyen mellékhatásokkal járhat a szedése. Egy kicsit is hipochonder ember, ha ezeket a tájékoztatókat elolvassa, pillanatok alatt képes a tüneteket előhozni a tudattalan félelme által.
Egy másik csoport az állatokra, ill. állati eredetű tárgyakra kialakult allergia. Ilyen például a macskaszőr allergia, ami szintén igen gyakori. Az állatokat tulajdonságokkal ruházzuk fel. Már gyermekkorunkban a mesékben sunyi rókáról, álnok kígyóról, alamuszi macskáról, bátor kutyáról vagy éppen bátor kis kakasról hallunk. A macska természetét úgy gondolom mindenki ismeri. Elég önálló állat, s ha van kedve barátkozni, akkor odasimul, hízeleg, dorombol. Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű allergiánál valójában egy nekünk fontos, vagy hozzánk közel álló személy viselkedésével kapcsolatban alakulnak ki a tünetek. Talán nehezen toleráljuk az őszintétlenségét, vagy az érdekszerű magatartását, esetleg meghallottuk, hogy a hátunk mögött rólunk pletykál, felénk azonban barátságosan közeledik. Előfordulhat az is, hogy kicsi korunkban volt egy kismacskánk, akit nagyon szerettünk. Aztán később meghalt s azóta macskaszőr allergiánk van.
Vannak, akik a napra allergiásak. A Nap szimbolikusan a férfi energia és az apa szimbóluma. Tágabb értelemben az Isten, az élet és az arany jelölője. Az asztrológia a szívet, mint testrészt azonosítja vele. A szív a szeretet központja. Ugyanakkor a Nap a horoszkópban önmagunkat is jelöli. Ezek után magától értetődik a kérdés, hogy állunk a szeretettel, az édesapánkkal, és önmagunkkal? Lehet, hogy magunkra vagyunk allergiásak?
Fémekre is kialakulhatnak allergiák, pl.: nyakláncra, fülbevalóra, karkötőre. Ezeket kaphattuk ajándékba és esetleg később azzal az emberrel a viszonyunk megromlott. Könnyen lehet, hogy ezután az ajándékára leszünk allergiásak. A fémek asztrológiailag különböző bolygók alá tartoznak. A Hold az ezüst, és az anya szimbóluma, a Nap az arany és az apa szimbóluma. A Vénusz a rezet, és egy női rokont jelölhet, de kapcsolódik a női, tehát befogadó szexualitáshoz is. Tágabb értelemben a szépséget reprezentálja. Egy kérdés a sok közül: Mennyire tartjuk szépnek saját magunkat, vagy éppen mennyire nem? A Mars a vas, a férfi szexuális energiák szimbóluma, a vágyak és az akart jelölője. Képesek vagyunk-e harcolni magunkért, képesek vagyunk-e képviselni vágyainkat, vagy az agresszióinkat önmagunk ellen fordítjuk?
Mindenesetre bármire kialakul az allergia, az az anyag szimbolizálja azt a veszélyforrást, amitől ódzkodunk, félünk, szorongunk. Sosem a tényleges anyagokra, hanem a mögöttes tartalomra vagyunk, vagy leszünk allergiások.

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Az allergiáról II. rész

  1. Kedves Jenő!
    Nagyon meginditó volt a felismerés, amikor olvastam a soraidat; tej, tojás, mogyoró, mandula, minden illatanyag, tartôsitószer, szinezőanyag, adalékanyagok, perubalzsam, fahéj, kamilla, vanilia, mosószerek, vegyszerek és még sorolhatnám. Ezekre mindenre allergis vagyok. No ez az ami megfejthetetlen számomra, a tojast, a mogyorót és a mandulát 2 ev dieta utan visszakaptam. Próbálok vegyszermentesen elni, de ez nagyon nehez, a problemaimat sajnos egyedül megoldani nem tudom, nyilvan ez lenne a kulcs. Nincs tarsam, magányos a lelkem. Most legalabb megbizonyosodtam arrol, amit eddig is sejtettem, hogy a lelkem beteg nem a testem, (meg egyenlőre). Köszöm a segitseged, hol olvashatok ezekről bővebben?

Vélemény, hozzászólás?