A társkapcsolat lélektana 5. rész

Zodiac Disc blueMindannyian a négy alapelemnek a keverékei vagyunk testi összetevőinkben és tulajdonságainkban egyaránt. Tekintsünk át néhány élethelyzetet a négy elem megnyilvánulása szempontjából. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük álljon itt egy-két meghatározás:
A tüzes típus általában vehemens, gyors, aktív, elképzeléseit azonnal megakarja valósítani, pillanatok alatt dühbe gurul, de amilyen gyorsan felment benne a pumpa olyan gyorsan le is ereszt, nem elég alapos, nem elég kitartó és gyorsan el tud szállni a lelkesedése, ha a környezete visszafogja.
A vizes típus érzelmi lény, álmodozó, hangulatember, rendkívül romantikus, mélyen együttérző, viszont a gyakorlati életfeladatok sokszor túl nagy kihívást jelentenek számára. Bátortalanságát sokszor lustasággal leplezi, lelki értelemben minden apró részletnek nagy jelentősége van számára. (Van-e virág az asztalon, milyen az idő, megértő vagy elutasító tekintet, kialudta-e magát, vagy sem, és még lehetne sorolni. Azt hiszem ebből is lehet érteni azokat az élethelyzeteket melyeket alant kívánok bemutatni.)
A föld tipus fő célja a biztonság megteremtése. Érdeklik a részletek, különösen a tárgyi világ szempontjából. (Nem mindegy, hol áll egy váza, van-e hajszál az asztalon, hogy vannak egymás mellé helyezve a könyvek, piszkos-e a cipő, stb.) Fontos számára az anyagi javak megteremtése és azok célszerű beosztása, ugyanakkor szereti élvezni azt, amit anyagilag megengedhet magának. Inkább gyűjtő felhalmozó, mint szelektáló.
A levegős típus legfontosabb tulajdonsága az ismerkedés, az információgyűjtés. Rendkívül mozgékony, akár testi akár intellektuális értelemben. Mivel rengeteg dolog érdekli mindig tájékozott, mindenről van egy-két épkézláb gondolata, viszont nem alapos. Pillanatok alatt készen áll egy utazásra, jól tud orientálódni helyzetekhez, emberekhez. Fontos számára a szabadság, gyűlöli a hosszantartó, szokványos, unalmas dolgokat, a monotonitást.
Minden emberben ez a négy elem keveredik, lesz ami dominánsan fordul elő, és lesz, ami épphogy megnyilvánul, vagy háttérben marad. Nézzünk egy párkapcsolati helyzetet!
A fiatal házaspár tanulja még a gyermekgondozást, a pár hetes csecsemő otthon összekakilja magát. A gyerek sírva ébred, a szülők berohannak és látják a tényt. A tüzes azonnal felkapja, irány a fürdőszoba azonnal leakarja mosni, még az is lehet, hogy le sem vetkőzteti és ami még rosszabb, nem biztos hogy beállítja a víz hőmérsékletét. Számára a cél a sürgős megoldás. A víz reakciója: „Jézusmária, mit kell most csinálnom? Milyen borzasztó lehet a gyereknek! Mennyi munka, milyen borzasztó nekem. Mikorra fogom én ezt rendbe hozni? Gyakori reakció: lehet, hogy elsírja magát. A föld stratégiát állít fel, első a gyerek, előkészíti a fürdőszobában a helyet, beállítja a vizet, megszabadítja a gyereket a kakis cuccoktól, külön helyet jelöl ki a ruháknak, amivel majd azután fog foglalkozni, miután a gyereket rendbe tette, az ágyat szintén és azután jöhetnek a gyermek ruhái. A levegőnek szokatlan a helyzet. Megszólal közben egy telefon, ha már a gyerek eddig úgyis benne volt a kakiban, akkor ez a két perc már nem számít, amíg a telefonbeszélgetést lebonyolítja.
Ezek után nem kell magyaráznom, hogy egy házastársi kapcsolatban sokféleképpen kombinálódhat a helyzet. Mi lesz a gyerekkel abban az esetben, ha két levegős szülő észleli a tényt és mindkettőnek megszólal a mobiltelefonja? Mi lesz a reakciója annak a vizes anyukának, akinek a levegő férje elmegy telefonálni? Mit szól az a földies apa, akinek a tüzes felesége hirtelen leforrázza a gyereket? Kérdések özönét lehetne még feltenni. Konfliktus számtalan esetben kialakulhat egy ilyen egyszerű hétköznapi szituációban.
Nézzünk meg egy másik élethelyzetet. Gyermek hazajön az iskolából, elveszett a körzője, egyest kapott, mi a megoldás? Földies jel fel van háborodva, hogy már a harmadik körzőjét vesztette el, azonnal elmegy körzőt vásárolni, de a legolcsóbbat veszi a gyereknek mert valószínű, hogy ezt is el fogja veszíteni. Levegős jel reakciója: „Ezen a héten rengeteg programom van, itt a pénz, vedd meg magadnak a körzőt, én csak a jövő héten érek rá!” Vizes jel reakciója: „Most mi lesz? Hol lehet körzőt kapni? A boltban többfélét talál, nem tudja eldönteni melyiket vegye? Tüzes jel reakciója enyhébb esetben térül-fordul s megvásárolja a körzőt, durvább esetben lekever két pofont a körző elvesztése miatt, majd elmegy és vásárol egy másikat. Van egy kedves asztrológiai tesztkérdésünk, érdekesek a reakciók, amit válaszolni szoktak rá. A kérdés így hangzik: „Ha égne a ház, amiben lakik mit tenne, mit mentene először?” Szemelgessünk a válaszok közül! Tűz: „Ha tehetném elkezdeném oltani a tüzet, értesíteném a tűzoltókat.” Levegő: „Értesíteném a tűzoltókat, bekopogtatnék a szomszédokhoz, hogy tűz van.” Föld: „Azonnal megkeresném a takarékbetétkönyvemet és a legfontosabb értékeimet, hogy azok nehogy bennégjenek.” Víz: „Visszarohannék a gyermekem macijáért az égő házba.” Képzeljük el, hogy minden párkapcsolatban két ember elemi töltései jelen vannak és különböző helyzetekben különbözőképpen reagálnak. Kettőnek sem könnyű egymást tolerálni, hát még ha ott vannak a nagyszülők, egy-két gyerek, és mindegyik a saját elemi töltésének megfelelően reagál. Mi van akkor, ha ez a család elsősorban vizes emberekből áll össze és egy vasárnap délutáni mosogatásnál azon vesznek össze, hogy ki az önfeláldozóbb, azaz ki fog elmosogatni. Levegősök esetén elmennek egy délutáni kirándulásra és a mosatlan ott marad. A földies emberek csak nézik egymást, és egyik visszaadja a másiknak a bögrét azzal az indokkal hogy a bögre még nem elég tiszta. A tüzes sportközvetítést akar nézni, a vizes pedig sír a konyhában, hogy neki ez a sorsa: mosogatnia kell. Lehetne még tovább folytatni a sort.
Folytatása következik

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

Vélemény, hozzászólás?