Az élethez bátorság kell

A mindennapi életben gyakran használjuk a bátorság és a vele kapcsolatos rokon értelmű szavakat. A vakmerőség az már több mint a bátorság, arra utal, hogy valaki nem méri fel a képességeit és többet enged meg magának, mint amennyit az úgynevezett épeszű ember szerint lehetséges. „Aki mer, az nyer” alapon a vakmerő is lehet szerencsés, de túl nagy a rizikófaktor. A merész mer vállalkozni, mer kezdeményezni, mindenesetre sokak számára még ez is túl nagy „merészségnek” tűnhet. Talán kicsit enyhébb kifejezés a kezdeményezőkészség, mégis az egyén elég bátor ahhoz, hogy elinduljon és belekezdjen valamibe. Az indulat szavunk szótöve az indul. Elindulni valami felé azt jelenti, hogy érdekel minket az az irány, vagy abban az irányban valami, amitől várunk egy élményt, egy tapasztalatot, egy tanítást. Az elindulást a vágy, a kíváncsiság serkenti. A magyarban a kíváncsiság mögött a kíván szót találjuk és ismét a vágy fogalmához jutunk el.
Mindazt, amit eddig leírtam az Asztrológia fogalomrendszerében a Mars bolygó szimbolizálja. Árész – Mars, Zeusz és Héra fia volt, a vad ösztönöket képviseli. Forró és heves vérmérséklete egyszerre megnyilatkozik a nemek kapcsolatában ugyanúgy, mint a harctéren. Mindig nyílegyenes úton jár, a kitűzött célt nem téveszti, a módszere a gyors lerohanás. Árész – Mars, az akaratot szimbolizálja, valamint az önérdeket, önmagam kinyilvánítására való törekvést, harcot azért, hogy elismertessem önmagamat. Harcot a vágyaim beteljesítéséért, harcot esetleg mások leigázására, hogy az „én” nagyobbnak látszódjon. A Mars az akaraton kívül a konokságot is szimbolizálja. Akinél jól áll a Mars, az határozott, merész, indulatos, célratörő és bátor a vakmerőségig, nagylelkű, becsületes és nyílt, harcol mások érdekeiért, lovagias és gáláns, szereti a veszélyes sportokat. Szellemi síkon a Mars azt az ember mutatja, aki leküzdi ösztöneit, vágyait, és végül úrrá lesz önmagán. Ezt az utóbbit találjuk meg a keleti harcművészetek céltudatos mesterinél és tanítványaiknál.
A mindennapi életben kevésbé találunk ilyen öntudatos embereket, viszont az életünk magával az életvággyal kezdődik és nagyjából addig tart, míg valami érdekel minket, míg nyitottak vagyunk a világra, míg vágyunk valamire. Bátornak lenni sokkal könnyebb, ha rendelkezünk önbizalommal, ha hiszünk önmagunkban és bizalommal fordulunk a világ felé. A bátorság eredménye az a siker, amivel úrrá lettünk az élet nehézségein, de legfőképpen a saját félelmeinken. Gondoljunk csak arra, mikor egy kisbaba eljut odáig, hogy belekapaszkodjon a kiságya rácsaiba és felálljon, vagy később, amikor már tud állni, ahhoz is bátorság kell és kezdeményezőkészség, hogy elinduljon. De így vagyunk az életben mindennel. Az óvodában, iskolában jobban be tudunk illeszkedni, ha van bennünk bátorság. Egy munkahelyre elmenni jelentkezni, egy ügyet elintézni, felcsatolni egy sílécet és lecsúszni a lejtőn, mindegyik folyamat igényli azt a belső hitet és bizalmat, hogy nekünk ez sikerülni fog. Egy nő, vagy egy férfi kezdeményezését nem tudjuk igazán fogadni és mi sem vagyunk képesek kezdeményezni, ha nem hiszünk önmagunkban. Szabad akaratot kaptunk arra, hogy valaminek örüljünk, valamit felismerjünk, vagy akár boldogságban és szeretetben éljük le az életünket, mert mindennek lehet örülni. Mint az egyszeri történetben is, örülhetünk annak, hogy még félig van a poharunk és nem azon bánkódunk, hogy már csak félig. Mindennek a kulcsa, önmagunkkal való kapcsolatunk, mely az önismeretünkön alapul. A Nap szimbolizál minden embert, de tágabb értelemben a teremtést, a fényt, van akinek így jobban tetszik, az Istent. Az út, amelyre ráléptünk, megtalálni magunkban a fényt, s rádöbbenni arra, hogy mi magunk vagyunk a Nap. Ez lehet hosszú út is, lehet rövid is, de lehet egy pillanat is. Minden pillanatban, minden sikerben, minden örömben és minden eredményben ott van a lehetőség, hogy ezt felismerjük.

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

Vélemény, hozzászólás?