Az árnyékról /részlet egy előadásból/

A Szaturnuszt úgy is felfoghatjuk, mint a karma legnehezebb, legerőteljesebb, főleg a nehézségekkel összefüggő szimbólumát. A karma önmagában nem nehézség. A karma következmény. Mindennek meg van a maga következménye. A jó tetteknek is meg van a jó következményük, meg a rossz tetteknek is a rossz következményük. Már csak az a kérdés, mi a jó és mi a rossz?
Itt érkeztünk el a következő nagyon-nagyon fontos Szaturnuszi dologhoz: hogyan kell nekem Lucifert megélnem? Tényleg rossznak kell megélnem? Arról nem beszélve, hogy az utca sarkon szembe jön velem a Sátán? Nem. Ahogy a megvilágosodás sem jön szembe veled az utcán, a Sátán sem Mindkettővel magadban találkozhatsz. Az ördög is benned van, meg az Isten is benned van. Ebből pedig az következik, hogy neked pedig magadba kell nézned – Rudolf Steiner fogalmaz így: Lucifer arra vár, hogy az ember a maga átélésével és tapasztalatával megváltsa. Annyira lesüllyedt az angyali állapotából, hogy őneki meg kell változnia. Az pedig egyetlen módon lehet, nevezetesen, ha azt halljuk: sötétség, árnyék. Kérdés az, jó fiú vagyok, vagy rossz fiú vagyok, én jó akarok lenni. Ez a jó én. Hogy mennyire jó, úgy ahogy megbarátkoztam vele.
De ezt a másik részemet úgy utálom, hogy az borzasztó. Ez pedig nem más, mint az árnyék. Vagyis minden, amit a külvilágban tapasztalok és főleg, amit a külvilágban utálok, az nem más, mint amit magamban utálok, elhárítottam magamtól és most a külvilágon keresztül kapom vissza. Hú ha, ez ciki. Hát akkor viszont nagy baj van, én ennyire rossz vagyok? Nem.
A történet, nincs jó és nincs rossz. Ezt tanuld meg! Fény van, vagy a fény hiánya. A fény hiánya pedig nem más, mint a sötétség. A tudatod fókuszában hajlamos vagy úgymond kiválasztani. Bizonyos dolgokra igen ill. nem, vagyis megkülönböztetsz. De a megkülönböztetésedbe ha érzelmeket viszel, – anyag alatta a félhold – Szaturnusz – akkor valójában elkezded taszítani magadtól a számodra rossznak megítélt dolgokat. Attól a pillanattól fogva bekerül az árnyékodba.
A Szaturnusz tehát nem más, mint az egyik legfontosabb szimbóluma az árnyékodnak és a kérdés az, hogy a tudatoddal mennyire vagy képes ráfókuszálni, integrálni önmagadba, mert akkor leszel teljes, egész.
Ha a Szaturnusszal a poklot hozzuk kapcsolatba, különösen pl. Lucifert, akkor lux – fény, Lucifer fényhozó. Vagyis ez azt jelenti, hogy a sötétség erői azok a csábítások, amelyek elvisznek a legtávolabb a fénytől. Hogy is mondja a Szentírás a tagadás angyalairól? Kivettetnek a külső sötétségbe. Külső sötétség. Itt a Föld és ehhez képest a Naptól a Föld egy elválasztó. Ha úgy tetszik, kísérleti műhely a Föld, ahol el kell dönteni, mit választunk. Még egyszer szeretném azt mondani, hogy aki ezt választja (mármint a sötétséget), az is a fényt választja. Csak még nem tudja, mert a sötétben tapogatózik. Nála arról beszélhetünk, hogy nála még a fény hiánya van jelen, még nem engedte be a fényt.
Ha csinálunk egy házat és nem csinálunk rá ablakot, akkor ott ülhetünk a sötétben. A fény akkor jön be, ha ablakokat csinálunk. Ha nincs ablak, nem nézek rá, nem látok rá a világra, a dolgokra, önmagamra – a magyar nyelv sokszínűsége -, remélem, kihallod a másik oldalát, ha nem látok rá, sötétségben vagyok. Az a feladatom, ránézzek, rálássak a világra, a dolgokra és ezáltal leginkább önmagamra.
Azt kimondani, hogy nincs háború ez azért borzasztó, mert ez azt jelenti, hogy nem vesszük komolyan az életet. Ugyanis a háború mindennap zajlik. Te egy dologtól félsz, pl. a SZU lerohanja Magyarországot. Te ettől a háborútól félsz. Ugyanakkor naponta háborúzol a fagocitáidon keresztül a különböző kokkuszokkal, stb. Mindenki megvívja a napi háborúját a kórokozókkal, szúnyogokkal. Én elfogadom, hogy vannak bolhák, jó, de ne az én ágyamban legyenek. Innentől kezdve a bolhákat nem szeretem, mi több elkezdem őket utálni, gyűlölni és ki akarom pusztítani őket a világból. Pedig a világban mért van nekem több jogom élni, mint a bolháknak?
És itt jön be egy igazán fontos kérdés, hol van itt az alázat, ami szintén Szaturnuszi dolog és hol van benned a Jupiteri hála, hogy neked ugyanolyan jogod van az élethez, mint a bolháknak, a szúnyogoknak vagy az összes teremtett lénynek ezen a Földön.
Még egyszer hangsúlyozva: a Szaturnusziság azt jelenti, hogy a világból megkapod azokat az idézőjelben tett pofonokat, amelyek abban segítenek, hogy visszaemeld azokat a tudattartalmakat, amelyeket száműztél magadtól és ha neked a földre kell esned a kereszt súlya alatt, akkor a földre fogsz esni a kereszt súlya alatt, ami szimbolikus dolog. Ez a földre esés sok féleképpen, sokféle módon megtörténhet. Ha arról van szó, hogy valakinek el kell veszíteni a gyerekét, vagy meg kell, hogy haljon a gyereke – azért mondok ilyen súlyos dolgot, mert lehet, hogy ennek az embernek már ez a figyelmeztetés sem elég ahhoz, hogy kilépjen a saját sötétségének a köréből. Elképzelhető, hogy valaki azért születik meg odaátról, hogy segítsen a felismerésben, ráébredésben – akár ő hamarabb visszamegy – csak Te ebből okuljál. Ezért vannak a gyakori 1-2 éves gyermek halálok, hogy a gyerek, az a lélek képes azt az áldozatot meghozni, hogy te itt maradjál, és tanuljál. Persze van, aki ebből sem tanul.
A Szaturnusz a sötét felebarátunk. A szenvedéseken keresztül segít eljuttatni a FÉNY-be

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

Vélemény, hozzászólás?