Asztrológia: babona, vallás, tudomány ?

Meg lehet kérdezni, hogy vajon tudomány-e az asztrológia. Az asztrológia olyan általános rendszer, amelynek nincs szüksége arra, hogy elismerjék, mint tudományt. Hétköznapi mondás, hogy a puding próbája, ha megeszik. Az asztrológiát igazán megismerni csak az tudja, aki elkezdi alkalmazni. Ezért az asztrológiát csalásnak, ostobaságnak, tudománytalannak, babonának felfogni helytelen, mert akik ezeket a kitételeket hangoztatják, soha életükben nem foglalkoztak az asztrológiával, nem tanulmányozták rendszerét, az asztrológiát, mint világnézetet. Az asztrológia megtanulható, átadható ismeret, amely évezredek óta átöröklődik az utókorra és művelőire. Hogy mi az, ami az asztrológiát fenntartja, hogy miért nem tudott kipusztulni az évszázadok, évezredek során, arra a válasz egyértelmű. Az asztrológia olyan transzcendens valóságot képvisel, olyan transzcendens valóságra mutat rá, amely az emberiség alapkérdéseire adja meg a választ. Ha körülnézünk a mai tudományok világában, akkor azt látjuk, hogy a leglényegesebb kérdésekre, pl. mi az életünk célja, miért élünk, mi a halál értelme, ki vagyok én, ki teremtette a világot, ki az Isten, van-e élet a halál után? Sorolni lehetne az ehhez hasonló kérdéseket. Az asztrológia bizonyos értelemben megadja a válaszokat.
Nem lehetünk a XX. – XXI. században olyan rátartiak, hogy amikor az asztrológiáról hallunk legyintünk, és azt mondjuk, hogy butaság, badarság, áltudomány, stb. Ilyen és ehhez hasonló jelzőket, csak olyan emberek mondanak, akiknek az asztrológiával kapcsolatos ismereteik egyenlőek a 0-val. Egy több ezer éves gondolati rendszert, vallásfilozófiát nem lehet egyetlen legyintéssel elintézni. Természetesen elfogadom azt, hogy amik az újságban megjelennek, napi, heti vagy havi horoszkópok, azok nem nevezhetők asztrológiának. A horoszkóp, kicsit szabadabb fordításban időnézőt jelent. Ez arra utal, hogy a születés pillanatában, ha felnézünk az égre és az adott földrajzi helyről leképezzük az ég látványát, illetve azt a részét is, amely éppen nem látszik, akkor megkapjuk a horoszkópot. Ez arról szól, hogy milyen volt az adott időpillanat minősége. Amikor az óráinkra nézünk, akkor az idő mennyiségével foglalkozunk, amikor az égre nézünk, az időminőséget kapjuk meg. Gondoljuk csak el: el akarunk menni a Pilisbe a Rám-szakadékhoz, vagy megakarjuk szemlélni a Szeleta barlangot Lillafüred mellett, ha elindulunk, szükségünk van turistajelzésekre, térképre. Ugyanez a helyzet az élettel. A horoszkóp nem más, mint egy térkép, egy segédlet. A turistajelzés sem befolyásol, pl.: félre ránt, ne arra, hanem erre, a horoszkóp sem befolyásol ilyen értelemben. Segít, felismerni, hogy jelen pillanatban mi a feladatunk, mit kell jobban megértenünk, mihez kell jobban felnőnünk, mit kell meghaladnunk. A horoszkópnak az igazi üzenete az önismeretről szól, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Gondoljunk csak bele: azt mondjuk, hogy az emberi szervezetet, az emberi testet sejtek alkotják. Ezek a sejtek különböző funkciókat látnak el. Egészen más feladattal van „megbízva” az a sejt, amelyik az orrnyálkahártyában foglal helyet és egészen más feladattal, amelyik a bélfalban. Nem beszélve arról a sejtről, amelyik a szívizomban található. Lehetne még ezt ragozni, csakhogy abban a pillanatban, amikor arról beszélünk, hogy egy sejtnek feladata van, akkor azt megfeleltethetjük az égi térképhez. Amikor a szív sejtjeiről beszélünk, egy asztrológus az Oroszlán jelre gondol, amikor a bél sejtjeiről beszélünk, akkor már az asztrológus megkérdezi, hogy melyik bélszakasz sejtjéről van szó és a választól függően a Szűz vagy a Skorpió jelre asszociál. Az élet kihívásai valójában rólunk szólnak, a mi kihívásaink. Az ég abban segít, hogy ezekkel a megpróbáltatásokkal jobban könnyebben szembe tudjunk nézni, jobban megértsük önmagunkat, önmagunk és a külvilág reakcióit és a külvilág reakcióit, amelyek a mi tükröződéseink.

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Asztrológia: babona, vallás, tudomány ?

  1. döbbenetes, hogy még mindig vannak akik hisznek egy több ezer éves babonában. Számos bizonyíték van rá a 21. században már, hogy ez egy idejét múlt valótlan dolog. Sajnálom, hogy ennyi naiv embert sikerül átverni, hiszen ki ne lenne kíváncsi a jövőjére. De ezekre csak a valós tudományok adhatnak választ nem horoszkóp, a tarot, a kávézacc meg a többiek.

Vélemény, hozzászólás?