A Tüdőrákról és a cigarettáról

A tüdőrák a statisztikai adatok szerint leggyakrabban a dohányosok között fordul elő, s ez nem véletlen. Ha valaki nem tudja az őt ért stresszt, konfliktust feldolgozni, idegességében rágyújt és így próbálja levezetni a feszültségét és ettől ideiglenesen könnyebbnek, szabadabbnak és energikusabbnak érzi magát. Nem véletlen, hogy a cigaretta reklámok pont ezt a három fő érzést lovagolják meg, s úgy vannak összeállítva, a vizuális és hangeffektusok hogy az embereknek kedvük legyen rágyújtani, s azt a hitet keltse bennük, hogy a cigarettával könnyebbé tudják tenni az életüket. Ez egy nagy csalódáshoz vezet, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ez nincs így. A cigaretta csak ideig-óráig tartó könnyebbséget hoz, a problémáink ezáltal nem oldódnak meg, a cigarettázás nem más, mint pótcselekvés a valódi problémák elodázására. Gondoljunk csak bele, hogy akár egy munkahelyi, akár egy baráti körben a rágyújtás effektusa, egy álságos intimitást tételez fel, sokszor úgy érezzük, hogy a beszélgetésünk meghittebbé válik ezáltal, ha mind a ketten dohányzunk, nem csak a füstöt tudjuk mind a ketten könnyebben kifújni, hanem a minket aggasztó gondjainkat is, és a közös szokás megerősít minket abban, hogy a másik ember bizalmát, figyelmét és szeretetét élvezhetjük. Sajnos ez egy nagy csapda.
Fiatalkoromban hallottam egy történetet: akkortájt munkásvonatokon gyakran még a lépcsőn is utaztak emberek. Egy férfi a kislányával felszállt a vonatra, de csak a lépcsőn kaptak helyet, aztán a vonat elindult, a férfi elengedte a gyermek kezét, hogy rágyújtson. A gyermek leesett a vonatlépcsőjéről, egyenesen a kerekek alá, és a vonat halálra gázolta. A férfinak fontosabb volt hogy rágyújtson, mint hogy a saját gyermekének a testi épségét védelmezze?!
A narkotikumoknak óriási erejük van, mert elterelik a figyelmet a problémákról, s az egyénben azt az érzetet keltik: nincs nagy baj, idővel minden megoldódik. Van, aki olyan feszült egész nap, hogy két doboz cigarettával tudja csak elviselni a nap feladatait, kihívásait, konfliktusait. Cigaretta nélkül nem képes beilleszkedni az életbe?!
A cigarettának van egy másik nagy varázsa is, nem véletlen, hogy sok esetben fiatalkorban következik be a rászokás. A cigarettázástól a külvilág előtt hamarabb látszhatunk felnőttnek, és azt hisszük, hogy ezáltal hamarabb kapunk elismerést és hamarabb kapjuk meg azt a szabadságot, ami egy felnőttnek kijár. A háttérben az motivál minket, hogy többnek látsszunk, mint akik vagyunk és a cigaretta mögé rejtsük el bizonytalanságunkat kishitűségünket, önbizalomhiányunkat. Gyakran lehet látni és tapasztalni, hogy meglett felnőtt emberek is a cigaretta mögé rejtik el alkalmatlanság érzésüket egy adott helyzetben. Figyelembe véve, hogy a cigaretta is egy olyan szimbólum, amelynek a füstjét „letüdőzzük”, pontosabban a lelkünkre vesszük, kimondható, hogy a tüdőrák mögött olyan lelki problémák állnak, amelyek állandó szinten irritálnak minket. Olyan sérelmek ezek, melyeket állandóan a lelkünkre veszünk, s amelyeknek a lelkünkre gyakorolt hatása következtében elveszítjük az életkedvünket, az életbe vetett hitünket, nem feltétlenül kell dohányoznunk ahhoz, hogy veszélyeztessük a tüdőnket, elég ha az agresszióinkat „visszaszívjuk”. Ha elveszítjük egy adott közegbe, kapcsolati rendszerbe vetett hitünket, bizalmunkat, és szép lassan kiszorulunk, kihátrálunk a helyzetből, annak gyakran az a következménye, hogy lassan az életünkből is kimaradunk, lemaradunk, s az élet továbbmegy mellettünk.

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “A Tüdőrákról és a cigarettáról

 1. Tisztelt szerkesztők!
  Rendkívül jó a cikkük! Érvelés, meggyőzőerő, és jószándék jellemzi. Minden igaz rám, amit leírt a cikk írója. Főleg a „társasági cigarettázásról” és az azzal járó könnyebbségről.
  Ha elfogadnak egy véleményt:
  Szerintem az ember négy fő alkotóelemből áll: Lélek, szív, ész, és test.
  Az embereknek mindennapi problémái, keserűségei, csalódottsága soha nem a lélekben csapódik le. A lélek szent.
  A problémák tehát három helyen csapódnak le: a szívben, (értsd szeretethiány, amely a mai társadalmat jellemzi, főleg a vezető szinteken) , az agyban (ami a rossz gondolkodásmód), a káros, manipulatív média, (itt jónéhány európai tévécsatornára gondolok főleg), a kiszolgáltatott emberek beszürkült hétköznapjai ÉS hétvégéi) , illetve állandó időzavar, pénzügyi kényszerek következménye.
  A testi gondokra nem térnék ki.
  A CIGARETTA KÁROS? DE NEM MANIPULÁL SENKIT!
  „Ha akarok, rágyújtok, ha nem akarom, nem.” .. ez a döntés, minden egyes cigarettánál. Amikor az ember öntudatlanul gyújt rá, akár egyedül van, akár társaságban, az nem lelki defektus.
  Köszönöm a cikket, valaki küldte nekem, Facebook-hivatkozásban. Kérem, keressék meg Őt!
  Megfogadom a tanácsukat, igyekszem (továbbra is), hogy leszokjam a dohányzásról.
  Köszönettel:
  Hikman Attila

Vélemény, hozzászólás?