Az allergiáról

Az allergia lelki síkon nem más, mint a külvilág ingereire adott, rejtett agresszív magatartás, melyben a főszerepet a védekezés játssza, melynek asztrológiai megfelelője a Szaturnusz és a Mars. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a Szaturnusz jelképezi a félelmet, a védekezést, míg a Mars az agresszív magatartást. (A félelem kompenzálása támadással történik az állatvilágban is.) Általában az, amire allergiásak vagyunk megmutatja, hogy melyek azok a problémák, amelyek félelmi reakciót váltanak ki belőlünk ill. melyek azok a témák, amelyekkel olyannyira nem akarunk szembesülni, hogy helyből elutasítjuk azokat. Leszögezhetjük, a virágpor allergia esetében az embereknek nem a virágporral van bajuk, hanem azzal, amit a virágpor kifejez. A termékenység szimbóluma elsősorban, ezért a szexualitással, a szeretettel hozható összefüggésbe. Amíg a szexet sokan ocsmány dolognak tartják, addig az allergia is fennáll.
Az elmúlt évszázadokhoz képest, különösen az európai kultúrában, szexuális forradalomról beszélhetünk. Az ún. szexuális szabadosság nem jelenti azt, hogy az egyházak által belénk vert bűntudat a szexualitással szemben egy pillanat alatt elmúlik. Gondoljunk C.G. Jung kollektív tudattalannal kapcsolatos elméletére. A virágpor évszázadok óta a levegőben van. Mégis a virágpor-allergia az utóbbi évtizedekben vált népbetegséggé, amióta az ún. szexuális szabadság, vagy szabadosság időszakát éljük. A virágpor egy szimbólum: a megporzás, megtermékenyítés, a vágy szimbóluma. Még érdekesebb a Parlagfű elnevezés. Valakit, vagy valamit parlagon hagyni, hogy vagyunk ezzel? Mindenki szeretne fontos lenni mások szemében, és az ellenkezője is igaz lehet, ha egy olyan kapcsolatban élünk, ahol szorongva gondolunk az estére, hogy megint közeledni fog és rosszul vagyunk már a gondolatától is. Viszont a válástól félünk. Az allergiák jelzik, hogy mivel nem vagyunk képesek szembenézni, felvállalni. Mint, minden tünet, ez is értékes abban, hogy segít szembenézni önmagunkkal.

Ha kedveled a munkásságomat, kérlek támogass a Patreon weboldalon!
Become a patron at Patreon!

4 thoughts on “Az allergiáról

  1. Kedves Jenő!

    Sok allergiával küszködő ismerősöm, rokonom van. Mindegyikükre kivétel nélkül jellemző a heves vérmérséklet, felfokozott reakció az élet -egyébként hétköznapi – akcióira. Sok dolgot olvastam már az allergiáról, többek között az Ön értékes írását is. És szeretném kiegészíteni azzal, hogy ne feledkezzünk meg a gyermekekről, a kicsikről, akik heves allergiás reakciókat produkálnak. Én úgy látom, hogy a gyermekek esetében a szülő(k) által kivetített félelem és az abból eredő agresszivitás „átvételéről” van szó. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy mi, felnőttek minél előbb szembenézzünk saját árnyoldalainkkal.

    Üdvözlettel: Andi

  2. Kedves Kata! A Mars-Ares archetípusa az akaratnak, erőszaknak, harcnak. Utóbbiak vérrel is járnak. Az állatok leölése esetén is jellemzőek ezek a fogalmak. A hús maga is véres, mielőtt elkészítésre kerül, nem beszélve arról, ha háznál ölik le az állatot. A szerencsétlen pl. malac visít, a szárnyasok verdesnek. Én elgondolkodnék nincs-e ilyen tapasztalatom a gyerekkorból. Mindenképpen el van nyomva valami a tudattalanba. Előfordulhat olyan élmény is ami hússal kapcsolatos, és nem szívesen emlékszik rá. Üdvözlettel:
    Kalo Jenő

Vélemény, hozzászólás?